Tvorac “ajpoda” napravio “pametni” termostat

Bez autora
Oct 27 2011

Toni Fadel, poznat kao tvorac “ajpoda”, napravio je “pametni” termostat, koji “uči” o podešavanju temperature u kući i prilagođava je prema prisustvu i navikama ukućana. Fadel je iznenadio industrijske krugove kada je dao otkaz u “Eplu” 2008. Mediji su smatrali da je on naslednik Stiva Džobsa, bivšeg izvršnog direktora ovog američkom giganta.Sada je Fadel otkrio na čemu je radio, predstavljajući “pametni” termostat. Ova naprava “uči” o šemama hlađenja i grejanja kuće, kako bi optimizovala svoje performance i prilagođava se vremenskim uslovima.

Tvorac “ajpoda” napravio “pametni” termostatToni Fadel, poznat kao tvorac “ajpoda”, napravio je “pametni” termostat, koji “uči” o podešavanju temperature u kući i prilagođava je prema prisustvu i navikama ukućana.

Fadel je iznenadio industrijske krugove kada je dao otkaz u “Eplu” 2008. Mediji su smatrali da je on naslednik Stiva Džobsa, bivšeg izvršnog direktora ovog američkom giganta. Sada je Fadel otkrio na čemu je radio, predstavljajući “pametni” termostat.

Ova naprava “uči” o šemama hlađenja i grejanja kuće, kako bi optimizovala svoje performance i prilagođava se vremenskim uslovima. Fadel kaže da bi njegov termostat mogao da uštedi 20 do 30 odsto energije svojim ukućanima.

“Pametni” termostat može da se kontroliše i daljinskim putem, preko “pametnih” telefona. Cena najnovijeg gedžeta je 249 dolara, odnosno 15 puta veća od običnih termostata koji se prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kanadska firma “Ekobi” već proizvodi “zelene” termostate, povezane sa internetom i sa mogućnošću programiranja, ali predstavnici Fadelove kompanije “Nest” tvrde da je njihov proizvod više prilagođen korisnicima i pride može da “posmatra” ukućane i njihovo okruženje.

Fadelov termostat uz pomoć senzora na pokret detektuje da li je neko u kući i, ukoliko je objekat prazan, isključuje grejanje ili klima-uređaj i tako štedi energiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik